Masennusta kannattaa hoitaa
Vuosittain 5 % suomalaisista kärsii eriasteisesta masennuksesta. Lievästä masennuksesta voi selvitä lyhyellä psykoterapialla, vakavampi masennus vaatii usein lääkehoitoa sekä pidempää terapiaa.
Mieliala voi muutenkin olla joskus matalalla esim. lähiomaisen kuoleman tai jonkun muun menetyksen johdosta. Tällöin yleensä ei kysymyksessä ole masennus, vaan esim. surureaktio, joka helpottaa muutamassa kuukaudessa. Mikäli mieliala on matalalla pidempään, eikä yrityksistä huolimatta ala kohentua, voi kysymyksessä olla masennus, johon on hyvä hakea ulkopuolista apua.
Joskus masennuksen taustalla on perinnöllinen alttius, joskus taas jokin ulkoinen laukaiseva tekijä. Myös pitkittynyt stressi tai uupumus voi laukaista masennuksen. Säännöllinen runsas alkoholin käyttö altistaa myös masennukselle.
Oireita, joiden pitkittyessä on hyvä lähteä hakemaan apua ovat mm. aloitekyvyttömyys, unihäiriöt, itsetuhoajatukset, ruokahalun muutokset, mielenkiinnon häviäminen asioihin, jotka aiemmin tuottivat mielihyvää.
Oireiden vaikeusasteesta riippuen arvioidaan aina lääkehoidon tarpeellisuutta.
Mitä aiemmin hakeutuu hoitoon, sitä nopeammin paraneminen lähtee käyntiin.
Lähde: www.kaypahoito.fi/masennus